Matsmältningen är ingen lätt sak! Faktum är att det tar upp till 60% av hela din ämnesomsättning att smälta dina dagliga måltider. Det betyder att det krävs en hel del jobb för kroppen att bryta ned maten. Eftersom det är så energikrävande lägger Ayurveda speciellt fokus på just detta.
Själva styrkan av din matsmältning kallas ”agni” (eld).Det finns många sätt att förbättra din agni såsom att använda kryddor i din matlagning som stärker matsmältningen,äta mer lättsmält mat,undvika hårdsmält mat samt att äta det som passar din kroppstyp. Det har stor betydelse då man inom ayur-veda poängterar att en bra hälsa har sin grund i en bra matsmältning.
1. Ät inte förräns du är riktigt hungrig..
2. Ät dina måltider samma tid varje dag…din mage gillar rutin
3. Ett glas varmt vatten 20min innan måltid ökar.
funktionen med hela 24%
4. Slappna av medans du äter och ta det lugnt 15min efter måltid.
5. Ät enkla matkombinationer.
6. Undvik kall mat & dryck.
7.Ta hand om magen efter en tuff dag med en närande soppa.
8. Tugga maten ordentligt innan du sväljer.
9. Fyll magen 1/3 med fast mat 1/3 med vätska och 1/3 tomrum.
10. Ät en enkel frukost,en ordentlig lunch och en mild middag.
Vill du lära dig i praktiken…läs om våra kurser